Bug #36595 test partition_auto_increment_falcon crashes
Submitted: 8 May 2008 13:35 Modified: 12 Sep 2008 15:42
Reporter: Mattias Jonsson Email Updates:
Status: Can't repeat Impact on me:
None 
Category:MySQL Server: Falcon storage engine Severity:S2 (Serious)
Version:mysql-6.0-bugteam OS:Mac OS X
Assigned to: Kevin Lewis CPU Architecture:Any

[8 May 2008 13:35] Mattias Jonsson
Description:
When trying to push the patch for Bug#33479, it now crashes the server:
Program received signal EXC_BAD_ACCESS, Could not access memory.
Reason: KERN_INVALID_ADDRESS at address: 0x6c730124
0x00392662 in Dbb::updateSequence (this=0x6c730000, sequenceId=1853453114, delta=0, transId=0) at Dbb.cpp:850
850		if (!sequenceSection)

I will push the patch and the test and also disable the test (into mysql-6.0-bugteam)

How to repeat:
enable parts/partition_auto_increment_falcon.test and run it.

Suggested fix:
fix the bug in the falcon code :)
[11 May 2008 11:51] Sveta Smirnova
Thank you for the report.

I can not repeat described behavior. Which OS do you use and how you compile server?
[12 May 2008 13:35] Mattias Jonsson
I can repeat it on my MacBook (Late 2007, Mac OS X 10.5.2):
bk clone -r'mattiasj@witty.|ChangeSet|20080509053829|49449' mattiasj@bk-internal.mysql.com:/home/bk/mysql-6.0-bugteam 60-bugteam-mj_push
cd 60-bugteam-mj_push
BUILD/compile-pentium-debug-max
cd mysql-test
export MTR_MEM=1; export MTR_BUILD_THREAD=2
# I forgot to enable the test first...
./mtr --suite=parts partition_auto_increment_falcon
(enable partition_auto_increment_falcon in suite/parts/t/disabled.def)
./mtr --suite=parts partition_auto_increment_falcon

mysqltest: In included file "./suite/parts/inc/partition_auto_increment.inc": At line 205: query 'INSERT INTO t1 VALUES (NULL)' failed: 2013: Lost connection to MySQL server during query

(bk clone -r'thek@adventure.(none)|ChangeSet|20080509141054|27889' 60-bugteam revcheck20080509141054-60-bugteam
 bk clone -r'tsmith@ramayana.hindu.god|ChangeSet|20080510180622|25344' 60-bugteam revtest20080510180622-60-bugteam
Has the bug too)

I have successfully repeated the bug, but I have also at least once, with the latest mysql-6.0-bugteam, manage to do a new clone, compiled with compile-pentium-debug-max and succeeded with the test!
[12 May 2008 13:51] Patrick Crews
Crash while Running test on Mac OS X 10.5  Ran 3 times with same results each time. 
MacBook 2.2 GHz, 4GB RAM
compile-pentium-debug-max build

mysqltest: In included file "./suite/parts/inc/partition_auto_increment.inc": At line 205: query 'INSERT INTO t1 VALUES (NULL)' failed: 2013: Lost connection to MySQL server during query
[12 May 2008 17:28] Sveta Smirnova
Thank you for the feedback.

Verified as described.
[21 May 2008 15:48] Kevin Lewis
We cannot find this test suite in the mysql-6.0-falcon tree.  Please find it and verify it again
[21 May 2008 16:01] Philip Stoev
The test in question.

Attachment: partition_auto_increment_falcon.test (application/octet-stream, text), 1.76 KiB.

[21 May 2008 16:03] Philip Stoev
Inc file

Attachment: partition_auto_increment.inc (text/plain), 12.44 KiB.

[21 May 2008 16:05] Philip Stoev
On the latest 6.0-falcon-team:

[philips@philips mysql-test]$ perl mysql-test-run.pl --suite=parts partition_auto_increment_falcon
Logging: mysql-test-run.pl --suite=parts partition_auto_increment_falcon
MySQL Version 6.0.6
Using dynamic switching of binlog format
Skipping ndbcluster, mysqld not compiled with ndbcluster
Setting mysqld to support SSL connections
Binaries are debug compiled
Using MTR_BUILD_THREAD      = 0
Using MASTER_MYPORT         = 9306
Using MASTER_MYPORT1        = 9307
Using SLAVE_MYPORT          = 9308
Using SLAVE_MYPORT1         = 9309
Using SLAVE_MYPORT2         = 9310
Killing Possible Leftover Processes
Removing Stale Files
Creating Directories
Installing Master Database
=======================================================

TEST                           RESULT         TIME (ms)
-------------------------------------------------------

parts.partition_auto_increment_falcon [ fail ]

mysqltest: In included file "./suite/parts/inc/partition_auto_increment.inc": At line 99: query 'INSERT INTO t1 VALUES (1, NULL)' failed: 1467: Failed to read auto-increment value from storage engine
[3 Sep 2008 19:00] Mattias Jonsson
When I run it in mysql-6.0-bugteam or in mysql-6.0 (main) this crash does not occur anymore!

Kevin, can you verify this?
[3 Sep 2008 20:43] Bugs System
A patch for this bug has been committed. After review, it may
be pushed to the relevant source trees for release in the next
version. You can access the patch from:

  http://lists.mysql.com/commits/53203

2810 Kevin Lewis	2008-09-03
      Bug#36595 no longer fails
[3 Sep 2008 21:06] Kevin Lewis
I made the test case active again, since it seems to work now for both me and Mattias.