Bug #89298 MySQL workbench: EER diagram not showing
Submitted: 18 Jan 2018 9:58 Modified: 18 Jan 2018 13:35
Reporter: Tjerk Hamer Email Updates:
Status: Can't repeat Impact on me:
None 
Category:MySQL Workbench Severity:S2 (Serious)
Version:6.3.10 OS:Microsoft Windows (Microsoft Windows 10 Pro)
Assigned to: Chiranjeevi Battula CPU Architecture:Any
Tags: WBBugReporter

[18 Jan 2018 9:58] Tjerk Hamer
Description:
When I'm creating a new MySQL model (or opening one), I can't see the EER diagram. The workspace freezes and last overlaying screen is shown on the workspace. 

When I try to open the tab with the model itself, that screen is working just fine, all tables are showing, tables are editable, but returning to the EER diagram shows only the toolbar of the diagram. The workspace itself if filled with the view of last tab (which isn't editable then ofcourse).

09:56:28 [ERR][      Workbench]: Console redirection failed.
09:56:28 [INF][      Workbench]: Starting up Workbench
09:56:28 [INF][      Workbench]: Current environment:
	Command line: "C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE\MySQLWorkbench.exe" 
	CurrentDirectory: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE
	HasShutdownStarted: False
	OSVersion: Microsoft Windows NT 6.2.9200.0
	SystemDirectory: C:\WINDOWS\system32
	TickCount: 690671
	UserInteractive: True
	Version: 4.0.30319.42000
	WorkingSet: 34529280
09:56:28 [INF][      Workbench]: Environment variables:
	COMPUTERNAME = LAPTOP-DEVELOP0
	USERPROFILE = C:\Users\TjerkHammers
	HOMEPATH = \Users\TjerkHammers
	LOCALAPPDATA = C:\Users\TjerkHammers\AppData\Local
	PSModulePath = C:\Program Files\WindowsPowerShell\Modules;C:\WINDOWS\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules
	PROCESSOR_ARCHITECTURE = AMD64
	Path = C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\PuTTY\;C:\Program Files\nodejs\;C:\Program Files (x86)\Git\cmd;C:\Program Files\Symantec.cloud\PlatformAgent\;C:\wamp64\bin\php\php7.1.9;C:\ProgramData\ComposerSetup\bin;C:\Python27\;C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Windows Performance Toolkit\;C:\HashiCorp\Vagrant\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;C:\Program Files\Microsoft VS Code\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Local\GitHubDesktop\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\npm;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\Composer\vendor\bin
	CommonProgramFiles(x86) = C:\Program Files (x86)\Common Files
	ProgramFiles(x86) = C:\Program Files (x86)
	PROCESSOR_LEVEL = 6
	LOGONSERVER = \\LAPTOP-DEVELOP0
	PATHEXT = .COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC
	HOMEDRIVE = C:
	VBOX_MSI_INSTALL_PATH = C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\
	SystemRoot = C:\WINDOWS
	SESSIONNAME = Console
	ALLUSERSPROFILE = C:\ProgramData
	PUBLIC = C:\Users\Public
	APPDATA = C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming
	PROCESSOR_REVISION = 8e09
	USERNAME = TjerkHammers
	CommonProgramW6432 = C:\Program Files\Common Files
	OneDrive = C:\Users\TjerkHammers\OneDrive
	CommonProgramFiles = C:\Program Files\Common Files
	OS = Windows_NT
	USERDOMAIN_ROAMINGPROFILE = AzureAD
	PROCESSOR_IDENTIFIER = Intel64 Family 6 Model 142 Stepping 9, GenuineIntel
	ComSpec = C:\WINDOWS\system32\cmd.exe
	GYP_MSVS_VERSION = 2015
	SystemDrive = C:
	TEMP = C:\Users\TJERKH~1\AppData\Local\Temp
	ProgramFiles = C:\Program Files
	NUMBER_OF_PROCESSORS = 4
	VS140COMNTOOLS = C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\Common7\Tools\
	TMP = C:\Users\TJERKH~1\AppData\Local\Temp
	ProgramData = C:\ProgramData
	ProgramW6432 = C:\Program Files
	windir = C:\WINDOWS
	USERDOMAIN = AzureAD
09:56:28 [INF][      Workbench]: Current version given by meta info is: 6.3.10
09:56:28 [INF][      Workbench]: Setting PATH to: C:\WINDOWS\system32;C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\PuTTY\;C:\Program Files\nodejs\;C:\Program Files (x86)\Git\cmd;C:\Program Files\Symantec.cloud\PlatformAgent\;C:\wamp64\bin\php\php7.1.9;C:\ProgramData\ComposerSetup\bin;C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Windows Performance Toolkit\;C:\HashiCorp\Vagrant\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;C:\Program Files\Microsoft VS Code\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Local\GitHubDesktop\bin;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\npm;C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\Composer\vendor\bin
09:56:28 [INF][ mforms managed]: Initializing mforms wrapper
09:56:29 [INF][   WBContext UI]: Initializing workbench context UI with these values:
	base dir: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE
	plugin path: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE
	struct path: 
	module path: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE/modules
	library path: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE
	user data dir: C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\MySQL\Workbench
	open at start: 
	open type: 
	run at startup: 
	run type: 
	Force SW rendering: No
	Force OpenGL: No
	quit when done: No
09:56:29 [INF][      WBContext]: WbContext::init
09:56:29 [INF][            WBA]: Looking for extension modules for WBA...
09:56:29 [INF][            WBA]: 0 extension modules found
09:56:30 [WRN][            grt]: C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\MySQL\Workbench\connections.xml:26: link '{2CB6B851-42B1-4538-B3BC-4DFE8FBBBEF7}' <object GrtObject> key=owner could not be resolved
09:56:30 [INF][      WBContext]: System info:
 	MySQL Workbench Community (GPL) for Windows version 6.3.10 CE build 12092614 (64 bit)
	Configuration Directory: C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\MySQL\Workbench
	Data Directory: C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 6.3 CE
	Cairo Version: 1.10.2
	OS: Microsoft Windows 10 Pro
	CPU: 4x Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz, 7.9 GiB RAM
	Active video adapter DisplayLink USB Device
	Installed video RAM: 0 MB
	Current video mode: 1920 x 1080 x 4294967296 kleuren
	Used bit depth: 32
	Driver version: 8.2.1952.0
	Installed display drivers: NULL
	Current user language: Nederlands (Nederland)

09:56:30 [INF][   ModelContext]: Found model auto-save C:\Users\TjerkHammers\AppData\Roaming\MySQL\Workbench\db_structure.mwbd, but it is empty. Deleting it...
09:56:30 [INF][      Workbench]: UI is up
09:56:30 [INF][      Workbench]: Running the application
09:56:37 [INF][ Canvas backend]: Found OpenGL version for this view: 4.5.0 - Build 22.20.16.4815
09:57:12 [WRN][               ]: MiniView::set_active_view got nil canvas
09:57:14 [INF][ Canvas backend]: Found OpenGL version for this view: 4.5.0 - Build 22.20.16.4815
09:58:32 [INF][ Canvas backend]: Found OpenGL version for this view: 4.5.0 - Build 22.20.16.4815
09:58:48 [INF][ Canvas backend]: Found OpenGL version for this view: 4.5.0 - Build 22.20.16.4815
10:33:27 [INF][ Canvas backend]: Found OpenGL version for this view: 4.5.0 - Build 22.20.16.4815

How to repeat:
I don't know how to answer this, it occurs on every mwb file I open or on every newly created file.

files sent to a co worker work fine on his MySQL workbench.
[18 Jan 2018 10:47] Miguel Solorzano
Please provide a model file which freezes for you so we can test too. Thanks.
[18 Jan 2018 11:23] Tjerk Hamer
file I can't open, but my co worker can

Attachment: db_structure.mwb (application/octet-stream, text), 12.29 KiB.

[18 Jan 2018 11:24] Tjerk Hamer
printscreen with the MySQL Model - tab

Attachment: printscreen 1.png (image/png, text), 87.35 KiB.

[18 Jan 2018 11:24] Tjerk Hamer
printscreen with the EER-diagram - tab (workspace freezes)

Attachment: printscreen 2.png (image/png, text), 94.47 KiB.

[18 Jan 2018 11:25] Tjerk Hamer
Thanks for the quick response, the file is added and I've included 2 printscreens
[18 Jan 2018 13:17] Chiranjeevi Battula
Hello  Tjerk Hamer,

Thank you for the feedback.
I could not repeat the issue at our end using with MySQL workbench 6.3.10 version.

Thanks,
Chiranjeevi.
[18 Jan 2018 13:18] Chiranjeevi Battula
Screenshot

Attachment: Bug_89298.PNG (image/png, text), 165.21 KiB.

[6 Jun 2018 16:59] Roger Kaplan
I believe this is a display driver issue. I have two monitors attached to my laptop - one is the native display and the other is a USB3 display adapter which uses a Trigger chipset and driver (StarTech USB32VGAES). 
The diagrams render fine on the native monitor, but exhibit the problems you describe exactly on the USB driven monitor.
[4 Apr 14:21] Mario Gameiro
Good afternoon,

Roger Kaplan has right : I have the same issue.

The EER Diagram is correctly displayed on my laptop.

BUT when I used 2 external monitors attached to my laptop by using USB 3 Hub : I'm not able to display the Diagram correctly.

Thanks