Bug #48057 Crash at start up when installation path contains an accent
Submitted: 14 Oct 2009 20:32 Modified: 11 Nov 2015 19:21
Reporter: David Btm Email Updates:
Status: Verified Impact on me:
None 
Category:MySQL Workbench Severity:S3 (Non-critical)
Version:5.2.4 OSS OS:Microsoft Windows (XP SP3 French)
Assigned to: Pawel Mroszczyk CPU Architecture:Any
Tags: accents, crash, error, folder, launch, path, runtime, startup
Triage: Needs Triage: D1 (Critical)

[14 Oct 2009 20:32] David Btm
Description:
"Runtime Error!" from "Microsoft Visual C++ Library" when trying to start MySqlWorkbench v5.2.4 OSS. The installation path contains an accent ("é").
Problem seems related to v5.2.4 (v5.2.2 and 5.2.3 worked fine for me).

How to repeat:
Use an accent in the name of the folder in which MySqlWorkbench in installed.
When installed in "C:\Dev\MySQL Workbench 5.2.4 OSS" the program does not crash at start-up.
When installed in "C:\Dév\MySQL Workbench 5.2.4 OSS" the program crashes at start-up.
[19 Jan 2010 12:25] Johannes Taxacher
David, could you try again with 5.2.13? We changed the usage of 3rd party modules which should fix the problem you have been facing.
[19 Jan 2010 17:38] David Btm
Tried again with the latest version i have found (v5.2.11). Program now starts correctly when installation path contains an accent (C:\Dév\...).
I have noticed that in this case the Plugin menu is empty (it displays "No Extra plugins"), while it contains "Catalog", "Objects" and "Utilities" submenus when installation path does not contain an accent (C:\Dev\...).
If I add a plugin (such as the Doctrine Export one), it is the only plugin displayed in the Plugin submenu.
[20 Jan 2010 10:43] Johannes Taxacher
thanks david,

confirmed your report. application starting in recent version, but plugins wont get loaded when path contains accented char.
[3 Dec 2014 14:40] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=75058 marked as duplicate of this one.
[15 Dec 2014 22:05] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=75222 marked as duplicate of this one.
[18 Dec 2014 15:33] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=75258 marked as duplicate of this one.
[15 Apr 2015 14:16] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=76681 marked as duplicate of this one.
[15 Apr 2015 20:38] Oracle The Great
It was submitted 14 Oct 2009. It is over 5 years and there are 5 duplicates! So, when it will be fixed?! It is quite serious problem for non-English speaking people. And if you can't solve it, the error would be better than crash.
[16 Apr 2015 7:11] Mike Lischke
This and related issues are planned to be fixed in the next major version of WB.
[4 May 2015 8:36] Pawel Mroszczyk
Fixed.  Turned out the libzip library was at fault, I updated it to the newest one available (1.0beta) and it works now.
[29 Oct 2015 9:49] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=78989 marked as duplicate of this one.
[11 Nov 2015 9:14] Miguel Solorzano
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=79195 marked as duplicate of this one.